Formering – Hvordan

Selvstendige arter av Sansevieria kan formeres på tre måter: Frø, bladstiklinger og kronedeling (avleggere). Kultivarer av S.trifasciata og S.metallica kan revertere ved bladstiklinger, men kan være greit å gjøre om et blad skades eller du ønsker den type akkurat den kultivaren reverterer til.

Frø: Den må blomstre, og du må ha to planter som blomstrer samtidig. Det er en del som lager hybrider ved å enten ha blomsterstandene mot hverandre, eller ved bruk av pensel. I naturen er det møll som foretar pollineringen, og det er derfor de blomstrer om kveld/natt.

Bladstiklinger: Du kutter av et blad som så kan settes i jord, vann/perlitt, steinblanding/sand eller vann. Sannsynligheten for at bladet råtner er større i vann enn jord. Det anbefales å la bladet ligge i opptil 5 dager for at sårflaten skal lukke seg før det settes i noe. Du kan også strø på kanel for å hindre bakterier. De fleste kultivarer av S.trifasciata pluss de hvite variantene av S.metallica vil revertere. Se oversikt de andre sidene under formering for de som avviker, eller hva de i stedet vil produsere. Står det ingen ting vil de revertere som andre på samme størrelse. Jeg anbefaler å bruke f.eks en tapetkniv eller skalpell for å kutte av et blad. Store blader kan deles i flere biter a 5 cm, men avleggere vil vokse saktere enn med en større bit av bladet.

Kronedeling: Den sikreste måten er ved kronedeling. Da må du vente til den har produsert avkom før du deler opp en del av rhizomet. Jeg anbefaler å bruke f.eks en tapetkniv eller skalpell for å dele, framfor å knekke av en bit siden sårflaten blir mindre og renere. Også her bør de bitene som har fått sår få tørke i opptil 5 dager før de settes i jord, og kanel kan strøs på sårflaten. Merk at noen kultivarer av S.trifasciata og S.metallica kan gi avkom som har revertert til stammors type, andre kultivarer av S.t. kan gi avkom av annen type den er stammor til. Det anbefales ikke å fjerne avkom før den er minst 1/3 i størrelse av moderplanten. Jo lengre den er tilkoblet, jo hurtigere vil den vokse (på bekostning av mors vekst i samme tid).