Sansevieria cylindrica var patula

Norsk navn: Bajonettplante
Salgsnavn: Se overordnet side
Først publisert: Sansevieria cylindrica var. patula N.E.Br., Bull. Misc. Inform. Kew 1915: 218 (1915).
Synonym:
Acyntha cylindrica (Bojer ex Hook.) Kuntze, Revis. Gen. Pl. 2: 699 (1891).
Sansevieria cylindrica var. patula N.E.Br., Bull. Misc. Inform. Kew 1915: 218 (1915).
Cordyline cylindrica (Bojer ex Hook.) Britton, Bot. Porto Rico 5: 150 (1923).
Sansevieria livingstoniae Rendle, J. Bot. 70: 89 (1932).
Som Dracaena: Dracaena angolensis (Welw. ex Carrière) Byng & Christenh., Global Fl. 4: 64 (2018).

Lengde: 150
Opprinnelsesland: Angola
Bladstikling: Som seg selv
Farge: GGG
Variegeriering: Ukjent

Selv nystartede samlere har en klar idé av identiteten til denne planten.

Denne varianten var den originale planten beskrevet, og varianten patula kom senere. Underjordisk krypende rhizom, med gråaktig farge, 2.5 cm tykkelse. Bladene, 4-5 som er ganske oppreist, stive, parallelle til 150 cmlange, med elliptiske og ikke sirkulære tverrbånd til ca 2.5 cm tykkelse. Det er et kort blad på de ytterste delene av bladbasen, slireaktig til mer enn 12 cm lengde. Bladene smalner mot toppen til en hard tupp, og er mørkegrønne med tverrbånd som er lysere grønn. Disse tverrbåndene er like til de som er på S.trifasciata. Som ved den foregående variantene er kanalene på denne arten plassert helt til bunn av bladet, noe som gir rom for nyere blader å vokse slik at oversiden av bladene så og si ikke har noen kanal.

Blomsterstanden er en høy pigg-lik klase som kan bli 90 cm lang. Blomstene er 5-6 i en klynge, Den eneste forskjellen til blomsterstanden til S.cylindrica var cylindrica ser ut til å være lengden på blomsterdekket som er kortere for denne varianten.

Tilnavnet på denne Sansevieria refererer noe løst til formen på bladene og varianten betyr spredende.

Denne planten begynner å bli mer vanlig i kultivering og som alle Sansevieria med runde blader trenger de skarpt lys for å bli riktig dyrket. Om den ikke dyrkes under skarpt lys vil bladene som sprer seg ut spre seg enda mer. Chahinian så potteplanter, hvor bladene hadde floppet til den grad at tuppen strakte seg nedenfor bunnen av potta slik at de kun kunne plasseres på en pidestall. Den mørke fargen, de mange bladene, og mangelen på tverrbånd fører til at en plante dyrket slik virker å væreen annerledes, og ganske ukledelig plante.

Denne Sansevieria kommer også fra Angola.