Sansevieria masoniana

Engelsk navn (populærnavn eng. «common name»: «Whale Fin», «Shark’s Fin», «Elephant Ear»
Synonym: «Mason’s Congo» ( pre-2000)
Salgsnavn: S.m.’Congo’, S.m.’Victoria’ (ofte som bladstikling), S.’Victoria’
Først publisert: Sansevieria masoniana Chahin., Cact. Succ. J. (Los Angeles) 72: 31 (2000).
Som Dracaena: Dracaena masoniana (Chahin.) Byng & Christenh., Global Fl. 4: 66 (2018).

Lengde: 170 cm (ved lite lys)
Bladstikling: Som seg selv
Lengdekategori: Full
Farge: GGG
Variegeriering: Ja, S.masoniana finnes med gul, hvit og kremfarget variegering

Noen mener at den lille varianten er en egen de pr. idag kaller S.’Mason’s Congo’, men dette er feil.

Stor og liten S.masoniana
Fritt oversatt etter "The Splendid Sansevieria (2005) av B. Juan Chahinian:

Denne Sansevieria har eksistert veldig lenge med navnet Sansevieria sp. ‘Mason/Congo’. En ganske distinkt plante med et underjordisk krypende rhizom som kan nå store proporsjoner, 10 cm tykk eller mer om planten får mye næring. Den vokser med 1-2 blader pr stykk, om den er dyrket under kraftig lys, bør den ikke vokse mer enn 75 cm og bli veldig vid, opptil 25 cm. Bladene smalner merkbart ned mot bunnen. Denne fakta sammenlagt med den bemerkelsesverdige bredden sammenlignet med høyden, gir bladene en form lik en åre. Bladene har en mørk blågrønn farge markert med markeringer med lysere grønn, ikke som tverrbånd. Bladene er stive som skosåler, og overflaten er matt og noe ru, kantene har en tyn rødlig farge som ikke alltid er merkbar. Nedre del av bladene, og alle slirelignende blader ved marken har en lillaish, mer enn en mørkgrønn, farge og ser ut til å ha tverrbånd i stedet for spettet. Tuppen på bladene er enten spisse eller runde.

Blomsterstanden er lik pigger i klaser, mer enn 50 cm lang med en blomsterstilk dekket av lilla slire ved basen, blomstene er 3-6 i en klynge, blomsterdekket 26 – 30 mm lange, «lobes» 24-28 mm.

Denne Sansevieria trenger kraftig lys for å utvikle sin typiske form og markeringer. Om denne planten ikke får nok lys vil størrelse bli merkbart større, og den spraglede fargen vil bli tapt, nesten så den vil virke som en annen plante. Disse fakta indikerer at denne S. ikke er vanskelig å dyrke.

Denne planten, nå ganske vanlig blant samlere var tidligere kjent som Sansevieria ‘Mason/Congo’.

Navnet markerer etternavnet til samleren Maurice Mason fra Norfolk, England, hvor han dyrket komersielle sukkerbeter. Han høstet planten et sted i daværende Belgisk Kongo, senere Zaire, og nå Den demokratiske republikken Kongo.

Det finnes en klone hvor den eneste forskjellen ser ut til å være dens større dimensjoner. Forfatteren (av boka dette er oversatt fra, Juan Chahinian) har den klonen i sin hage. Den har også «åre-like» blader. Men han fant ut at størrelsen er bare 20 til 30 % større når den gror i skarpt lys. Mye av informasjonen som eksisterer blant samlere om denne er basert på planter som vokser under dårlige lysforhold og derfor blir lengre.

S.masoniana med avlegger hvor lilla slire, og tverrbånd kan sees som beskrevet i teksten