Sansevieria parva

Sansevieria parva

Norsk navn: Intet
Salgsnavn: S.kirkii «Friends» (Nederland), men S.kirkii er en helt annen art.
Kallenavn: Kenya hyacinth
Først publisert: N.E.BR – in Kew Bulletin (1915) s 233
Som Dracaena: Dracaena parva (N.E.Br.) Byng & Christenh.

Fritt oversatt etter "The Splendid Sansevieria (2005) av B. Juan Chahinian s.92-93:

Lengde: 30 cm
Bladstikling: Som seg selv
Farge: GGG
Variegeriering: Ukjent
Opprinnelsesland: Fra vestlige deler av Kenya til Rwanda

Denne arten har mange blader, som oftest flere enn 6, og disse vokser i alle retninger. Den har en stilk som går over jorda nok til å merkes. Bladene er ca 18 mm brede, noen ganger med en buktning som holder dem oppreist, ca 30 cm lange og tverrbåndene er nesten identiske med de som er på Sansevieria trifasciata. Andre kloner viser lyse tverrbånd. Dette kan føre til forveksling med andre arter. I sitt habitat vokser denne planten i halvskygge til dyp skygge, noe som bidrar til dens variasjon i tverrbånd. De tynne rhizomene gror ofte på bakkenivå og er for det meste dekket av bunnfall og tørre blader fra trærne over. Faktisk kan man trekke opp en plante, og et følge av såvidt rotede rhizomer, sammen med disses røtter, vil følge.

Det er en art som er lett å kjenne igjen på grunn av de smale, tynne bladene, buktningen utover og et mykt spissende punkt som kan bli mer enn 7 cm i lengde. Blomsterstanden er klaseformet opp til 30 cm lang som begynner med en vakker lillafarge. En gruppe blomstrende planter er imponerende syn. Dette har gitt den populærnavnet «Kenya hyacinth». Planten får 2 blomster pr klynge, blomsterdekket er 11 mm lange, og «lobe» er 9 mm.

Den er som forventet lokalisert i Kenya, nær Gilgil-elva. Denne planten er ganske enkel å dyrke, og vokser hurtig. Dette er en liten og elegant plante som lett lar seg vokse hengende.

Fritt oversatt etter "The Sansevieria book (1983) av Stover s. 29:

Lik S.dooneri, men kan skilles ved dens mer oppadrettede voksemåte. 6-14 blader pr vekst, 20-45 cm lang. Den har også en smalning av bladet til en bladstengel, og lysere farge og tverrbåndmarkeringer. For oss er den en mer energisk vokser, som sprenger seg ut av potten mye hurtigere enn dooneri.

Fritt oversatt etter "A Monograph of all the known species (1914)av N.E. Brown s. 233:

<kommer senere>