Sansevieria trifasciata ‘Hahnii Streaker’

Sansevieria trifasciata ‘Hahnii Streaker’

Norsk navn: «Svigermors tunge ‘Hahnii Streaker’» / «Grønnbajonett ‘Hahnii Streaker’»
Engelsk navn:
Kalles feilaktig:S.t.‘Streaker’
Først publisert:
Som Dracaena: Dracaena trifasciata ‘Hahnii Streaker’ (hort. ex Prain) Mabb., Mabberley’s Pl.-Book 1101 (2017)

Lengde: 15
Moderplante: S.t.‘Loops Pride’ (og muligens ‘Silver Frost’)
Bladstikling: S.t.‘Hahnii’
Lengdekategori: Dverg
Farge: (GGW?) Sport

Det finnes en lignende kultivar med de samme farger, men hvor bladene har en vridning, og vrir seg innover. Den heter S.t.‘Hahnii Swirls’.

Fritt oversatt etter "The Sansevieria trifasciata varieties" (1986) av B. Juan Chahinian

Med veksten til typen (‘Hahnii’), har denne fantastiske planten kun bladfarger og markeringen akkurat som den, bortsett fra i senterområdet med en bredde som varierer fra blad til blad, men med et gjennomsnitt på en tredjedel av bredden.

Senter er med en lys grønnaktig gråfarge med mørkere grønne langsgående markeringer som ikke er annet enn det grønne vevet under som vises igjennom det øverste grå laget av vev. Denne senterdelen har også en annerledes tekstur med furer, på samme måte som med ‘Silver Frost’, som enkelt kan merkes med en finger. Bredden av bladet har et øvre lag med tverrbånd som til trifasciata. Når det gjelder både farge og tekstur kan denne planten bli sett på som å ha senter som en ‘Silver Frost’, og kanter som en ordinær ‘Hahnii’.

Formen på bladene fortjener ekstra oppmerksomhet siden de selv om de vokser med en bøyning innover som unge, og flatere og bøyning bakover som voksne, er formen lengre og ofte bøyer alle bladene til én side. Dette gir en grasiøs framtoning. Som med ‘Silver Frost’ er det en betyrdelig variasjon i senter av bladene.

I takt med at planten modner produserer den noen ganger blader som ‘Silver Frost’ og på denne måten reverterer den til planten den ser ut til å ha opprinnelse fra. Chahinian har likevel sett denne planten blant planter som ‘Loop’s Pride’ som den kommer fra, i «Grigsby Cactus», Vista, California USA.

Denne planten er ikke veldig stabil og produserer avkom som ‘Silver Frost’, og av og til ‘Swirls’. Bladstiklinger produserer vanlig ‘Hahnii’

Fritt oversatt etter "The Sansevieria trifasciata varietes - A new look", fra Sansevieria journal #33/2015 av Juan Chahinian

En klone som har vært jobbet med for å oppnå sann-til-type avkom, så er denne kultivaren nå ganske stabil. Formen på bladene er som S.t.‘Silver Frost’ noe spisse, men i motsetning til sistnevnte ikke skjøre. Kantene er stripete grønn, og senter er med en sølvaktig farge. Alle bladene har det samme mønsteret og det har også nye vekster som formeres av denne utvalgte kultivaren. Dette er en plante med et slående utseende. Bladstiklinger vil revertere til S.t.‘Hahnii’