Sansevieria trifasciata ‘Lillian True’

Sansevieria trifasciata ‘Lillian True’

Norsk navn: «Svigermors tunge ‘Lillian True’»
Synonym: S.t.‘Slipped Stripes’
Først publisert: «The Sansevieria book – Endangered species» s. 48, 1983, Hermine Stover

Lengde: 50 cm
Moderplante: S.t.‘Laurentii’
Bladstikling: S.t.
Lengdekategori: Fullstørrelse
Farge: Periclinal YGG

Fritt oversatt etter "The Sansevieria book" 1983, av Hermine Stover:

Jeg (forfatteren) burde antagelig ikke hatt tillatelse til å skrive om denne planten da den er min favorittplante her i verden. Først lagde noen disse glatte bladene nesten svarte og uten markeringer. Så ble de dyppet i et tynt lag med fotballbane-sennepsfarget voks. Til slutt har gravørmesteren benyttet linjal og fjernet tynne striper med voks, og avdekket tynne grønne linjer. De sverdformede bladene er ca 3/4 gul og vokser nesten vertikalt. Mange personer som erklærer at de hater Sansevieria har når de har sett denne planten hatt lyst på den. Den dukket visstnok spontant opp i en potte med S.trifasciata ‘Laurentii’ imens Lillian True ikke så det. Hun fortalte meg at selv om hun hadde dratt potter med denne planten til utstillinger i et tiår ble planten møtt med overveldende mangel av interesse; at jeg var den første personen som virkelig ønsket denne, eller som elsket den like mye som hun gjorde. Jeg finner det UTROLIG at denne planten kunne være ubemerket når den ble offentlig framvist, på lik linje med Liz Taylor på supermarkedet.

Fritt oversatt etter "The Sansevieria trifasciata varieties" (1986) s.24 av B. Juan Chahinian.  Der som S.t.'Slipped Stripes', men pdf'en har påtegning fra forfatteren før skanning om at i aliaslisten s.105 at 'Slipped Stripes' er aliaset, ikke 'Lillian True'

En kultivar som oppstod i parallell med ‘Laurentii Compacta’, og forskjellen er kun i at den gule variegeringen ikke er begrenset til kanten av bladet, men også viser langsgående striper i senter av bladet. Disse stripene er av variabel bredde og tilfeldig i nummer og lokalisering, og de i front samsvarer ikke med de på baksiden av bladen, derav navnet. Den gule variegeringen kan noen ganger nesten dekke hele bladets overflate.

Som med ‘Comacta’ vokser bladene med et lysegrått bånd som går over hele bladets bredde. Med tiden blir denne markeringen mørkere og mindre synlig til det punkt at det nesten forsvinner, og er ikke merkbar på avstand.

En saktevoksende plante, med mindre vannbehov, og bladstiklinger reverterer til S.trifasciata.

Fritt oversatt etter "The Sansevieria trifasciata varietes - A new look", fra Sansevieria journal #32/2014 av Juan Chahinian:

En favoritt til alle tider valgt av Lillian True i California, USA. Navngitt og popularisert av Hermine Stover i Tustin, California USA. Denne planten har vekst i form og størrelse som S.t.‘Laurentii’, men bladene er av mer eller mindre blank mørkegrønn farge med vilkårlige striper av eggeplommegule linjer og svake tverrbånd. Den er ikke vanskelig å gro. Bladstiklinger vil revertere til S.trifasciata.