Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’

Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’

Norsk navn: «Svigermors tunge ‘Golden Hahnii’» / «Grønnbajonett ‘Golden Hahnii’»
Først publisert: US Plant Patent No. 1224 (27.10.1953) for Sansevieria ‘Golden Hahnii’
Som Dracaena: Dracaena trifasciata ‘Golden Hahnii’

Lengde: 15 cm
Moderplante: S.trifasciata ‘Hahnii’ (‘Green Hahnii’)
Bladstikling: S.t.‘Green Hahnni’, S.t.‘Hahnii Primitive’ eller albino
Lengdekategori: Dverg
Farge: Periclinal GWW

Fritt oversatt etter "The Sansevieria trifasciata varieties" (1986) s.45 av B. Juan Chahinian

En plante patentert av Sylvan Hahn i 1953. Denne prangende dvergen former en lav rosett med bladene som bøyer svakt bakover. Den viser samme vekstoppførsel som ‘Hahnii’, bladene har den samme form, stivheten er like læraktig, og overflaten er jevnt glatt.

Om bladfargen er lyst kremaktig gjennom, har senterum langsgående mørkegrønne markeringer som varierer fra blad til blad, men gjennomsnittlig til en tredjedel av bredden. Midten viser en grågrønn markering på grunn av at den mørke fargen vises igjennom det sløraktige laget øverst med kremgult vev. Til tider finnes det en stripe på en side, eller til og med på begge sider av senterstripen, som er en kraftig mellomgrønn farge, ganske distinkt fra de vanlige trifasciatafargene. Hele bredden av bladet har et øverste lag med tverrgående lysegrå bånd som når til de gule områdene, men som praktisk talt er umerkelig. Kantene har som et minimum en trådtynn mørkegrønn linje, og av og til bredere grønne kanter som sprer seg som en vifte mot senter av bladet.

Planten vil noen ganger vokse og vise hvite blader i stedet for krem- eller gulfarget. Etter et par måneder til et år vil fargen bli kremaktig. Med tropisk opphav vil denne planten kun trives i en blanding som er både jordløs og porøs. Den er lett å vanne for mye, og bør kun vannes for hver tredje gang man vanner en vanlig ‘Hahnii’, og ha en minimumstemperatur om natten som er 12°C, og absolutt ikke lavere enn 9°C. Vanningsforslaget gjelder selvfølgelig ikke om planten er i vekst og i et tropisk miljø.

Bladstiklinger av denne planten reverterer til ‘Hahnii’ (‘Green Hahnii’) og vil ganske ofte også produsere albinoavleggere. Mer sjeldent vil de også produsere ‘Hahnii Primitive’.

Fritt oversatt etter "The Sansevieria trifasciata varietes - A new look", fra Sansevieria journal #28/2012 av Juan Chahinian:

En av tidenes mest populære dverg. Denne attraktive planten har smale grønne kanter, gult senter og en grønn kjerne med subtilt grønt da det er overlappet av det gule vevet fra senter. Den varierende tykkelsen fra det overlappende gule vevet gjør at den lysere grønne fargen og de langsgående furene som kan sees på den grønne kjernen i midten. Det er en definitiv kontrast i fargedybden med kantene som er merkbart mørkere.

Denne planten var som forventet patentert. Sylvan Frank Hahn søkte, og planten fikk Plantepatent Nr 1224 den 27. oktober 1953. Han indikerer at han oppdaget den som en avlegger fra Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’ i sitt eget drivhus i New Orleans, Louisiana USA. Han oppholdt seg vanligvis i Pittsburgh, Pennsylvania USA. Navnet med et latinsk tilnavn er gyldig på grunnlag av dens tidlige publisering.